Letnie inspiracje - "Jadalne" doniczki od Pani Justyny
"Jadalne" doniczki
Składniki:
- czekolada mleczna lub deserowa
- śmietanka 30%
- mascarpone
- masa kajmakowa
- kruche ciasteczka czekoladowe
- sezonowe owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki)
Niezbędny będzie również jednorazowy kubeczek papierowy.
Przygotowanie:
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżeczek śmietanki 30%. Tak przygotowaną czekoladę wylewamy do papierowego kubeczka rozprowadzając ją po brzegach. Wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia. Czynność najlepiej powtórzyć kilka razy.
Krem przygotowujemy ze śmietanki 30% oraz mascarpone, które razem miksujemy. Proporcje według uznania w zależności od tego jak gęsty chcemy uzyskać krem. Możemy również dodać cukier puder w celu podbicia słodyczy.
Przygotowany wcześniej kubeczek musimy delikatnie rozciąć w celu uzyskania czekoladowej formy.
Na dno tak przygotowanej "doniczki" wykładamy kilka łyżeczek masy kajmakowej. Na masę kajmakową wykładamy przygotowany krem ze śmietanki i mascarpone (możemy pomóc sobie rękawem cukierniczym). Kolejną warstwą są pokrojone owoce sezonowe, które przykrywamy drugą warstwą kremu.
Całość zwieńczamy pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi.
Nasze doniczki możemy udekorować liściem mięty bądź melisy, jak również kawałkami owoców.
Deser może nie należy do szybkich w wykonaniu, ale gwarantuję, że smak rekompensuje wszystko.
Justyna :)
Do końca wakacji można przesłać swój przepis na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub wiadomość prywatną. Wystarczy podpisać się imieniem. Warto podzielić się z innymi Waszym przepisem na letnie dni. Wśród wszystkich osób od których dostaniemy przepis wylosujemy nagrodę.
Statystyka unikalne odwiedziny
![]() | Dzisiaj | 293 |
![]() | Wczoraj | 1819 |
![]() | W tym tygodniu | 4901 |
![]() | W tym miesiącu | 18391 |
![]() | Łącznie | 2471609 |
Osoby online
Odwiedza nas 40 gości oraz 0 użytkowników.